վազող տող

SRG BLOG TODAY / ԱՅՆ, ԻՆՉ ԿԱՐՈՂ ԵՍ ՊԱՏԿԵՐԱՑՆԵԼ, ԻՐԱԿԱՆ Է - Պիկասո / Everything you can imagine is real - Picasso / SRG BLOG TODAY

Tuesday, October 8, 2013

ԹԵՅ

by: srg blog © Anahit Mkrtumyan: 05: 02pm
---------------------------------------------------------
Արդեն մոտենում են ցուրտ օրերը և այս ըմպելիքը դառնում է շատերի համար ամենօրյա սննդակարգի անբաժանելի մաս: 
Կարծում եմ վատ չեր լինի իմանալ նրա մասին մի փոքր ավելին.

 Հավանաբար երկրի վրա չկա մի անկյուն, որտեղ չիմանան կախարդական այս ըմպելիքի մասին, որի անուն է թեյ.

  Թեյի մասին շատ լեգենդներ են պահպանվել.
 Բացի այն, որ նա հաճելի տաքացնում է ձմռանը,  նա նաև ունի հովացնող  հատկություն ամռանը :
  Ամեն ինչ շատ պարզ է, շնորհիվ առանձնահատուկ քիմիական կազմվածքի, թեյը օրգանիզմից դուրս չի հանում կարևորագույն աղերը, ինչպես սովորական ջուրը:
 Հենց այդ աղերի կորստի դեպքում է, որ շոգ եղանակին առաջանում է գլխապտույտ, թուլություն, հաճախասրտություն, գլխացավ և այլն:
   
  
    Չնայած նրա, որ սովորական ջուրը օրգանիզմ է փոխանցում է H2O, բայց միաժամանակ նպաստում է օրգանիզիմից հենց այդ կարևորագույն աղերի դուրս բերմանը, որը ուժեղացնում է ծարավը՝ ստացվում է փակ շրջան:
  Ի շնորհիվ իր քիմիական կազմի թեյը այդպիսի էֆեկտ չի տալիս:

   Չնայած նրա, որ թեյը առաջացնում է առատ քրտնարտադրություն, նա երկար ժամանակ հագեցնում է ծարավը: Մեկ, երկու բաժակ կանաչ, սպիտակ, սև (տերևային) թեյի օգտագործումը բավական է որպեսզի մարդ երկար ժամանակ մոռանա ծարավի մասին: Հատկապես սա շատ կարևոր է նրանց համար ովքեր ունեն երկամային և միզապարկային խնդիրներ:
  Մինչև վերջերս համարվում էր, որ թեյը վատ ազդեցություն է ունենում երիկամային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց վրա (գռգռում է միզապարկը): Բայց գիտնականների վերջին հետազոտությունները այլ բան են ասում: 
  Կամավորների մի խմբին 12 ժամվա ընթացքում տվել են միայն թեյ մյուս խմբին միայն ջուր, հաջորդ օրը հակառակը : Այդ թեսթի ժամանակ ստուգել են նշված մարդկանց մեզի քանակությունը, քիմիական բաղադրությունը և ընդհանուր վիճակը:
  Ստացված տվյալներից գիտնականները հետևություն արեցին, որ թեյի վնասը միզապարկի վրա ավելին քան միֆ է:
  
  Հնդկական թեյերի մեծամասնությունը արտադրում են հիմնականում    «Ասսամ»  թեյի թփերի տարատեսակներից, որը տերբերվում է իր վառ գույնով, հագեցած համով, բայց թույլ բուրմունքով:
 Հնդկաստանում թեյ խմում են մեծ քանակի համեմունքներով, կաթով, ցիտրուսներով, այդ իսկ պատճառով շատ մեծ նշանակություն չեն տալիս թեյի բուրմունքին:
   Հնդկական թեյերի մեծ մասը  վաճառքի են հանվում տերևային (Broken) և հատիկավոր (CTC) տեսքով:
CTC ( հատիկավոր)
 Հնդկաստանի տարբեր պլանտացիաներից թեյերր կուպաժ են անում, ինչը հնդկական և չինական թեյերի արմատական տարբերությունն է     (այնտեղ գնահատվում է սորտերի մաքրությունը, կուպաժ չեն անում):
Broken ( տերևային)







  Կանաչ թեյ խմում էին Չինաստանում դեռևս 5000 տարի առաջ, մոտավորապես այն ժամանակ երբ սկսեցին աճեցնել թեյածառերը: Բուժակները նշանակում էին այն որպես դեղորայք դեպրեսիաների, թուլությունների ժամանակ:
 Կանաչ թեյի բաղադրության մեջ կարելի է գտնել միկրոէլեմենտների հարուստ պաշար (ցինկ, յոդ, ֆտոր), վիտամիններ (PP, C, B1): Չնայած կանաչ թեյի օգտակարության չի կարելի չարաշահել նրա օգագործումը: Մի մոռացեք կանաչ թեյի հայրենիք՝ Չինաստանում այն օգտագործում էին որպես դեղամիջոց:



Karkade
   Արդեն հետո հայտնվեցին ավանդական թեյերի այլ տեսակներ՝ սև, կարմիր և այլ: 

    « Կարկադե »  - կարմիր թեյ, սաուդյան վարդ՝  դա ըմպելիք է, որը ոչ մի կապ չունի թեյածառի հետ: Այն ուղիղ կապով կապված է Հիբիսկուս - «Ռոզելլե»  (Hibiscus sabdariffa) բույսերի ընտանիքին: 
 Չնայած այս տերևներից ըմպելիքի հայրենիքը համարվում է Հնդկաստանը, այն դարձել է եգիպտացիների ազգային հարուստությունը: Հետո արդեն Եգիպտոսից  «Կարկադեն»   փոխանցվեց Եվրասիա.


Indian tea workers
  Այն կարելի է ըմպել սառը և տաք ձևով, կարելի է նաև կարկադեյի տերևները սառը ջրի մեջ թրմել 8 ժամ  (ամբողջ գիշեր): 
Միակ բանը, որը  «չի սիրում»  սաուդյան վարդը դա երկար եռացնելն է, կարելի  է ուղղակի պատրաստել ըմպելիք ինչպես սովորական թեյը և վայլել:


Green tea field in Boseong, 
Jeollanam-do South Korea
 

  Ամեն դեպքում անհրաժեշտ է ձեռք բերել և օգտագործել որակով թեյ, այլապես կունենաք այնպիսի թեյի համ ու բուրմունք, որը ոչ մի կապ չունի    «թեյածառի»   հետ:

over 800 years old Puer tea tree

    

Բարի թեյըմպում

No comments:

Post a Comment

Яндекс.Метрика